PROBLEMEN MET ZELFVERTOUWEN HEEFT VAAK TE MAKEN MET HET :

IMPOSTOR SYNDROME

Herken je het gebrek aan zelfvertrouwen op cruciale momenten?
Je weet dat je alles in huis hebt om het te kunnen en toch ben je bang om door de mand te vallen. Hierbij dus 10 tips om je zelfvertrouwen te vergroten
.

10 TIPS OM JE ZELFVERTROUWEN TE VERGROTEN

De grootste barrière die vrouwen tegenkomen bij het realiseren van hun dromen is hun eigen onzekerheid. Rationeel weten talentvolle vrouwen dat ze capabel en geschikt zijn en toch vrezen ze door de mand te vallen.
Ze hebben het idee dat ze eigenlijk iedereen voor de gek houden en niet capabel blijken te zijn. Dat gevoel overvalt ze, het overkomt ze: een onterechte angst voor ontmaskering. Ze weten niet hoe ze met dat gebrek aan zelfvertrouwen moeten omgaan. Als gevolg daarvan leggen ze de lat voor zichzelf heel hoog, of heel laag. Ze ontwikkelen barrières voor succes.

In de Verenigde Staten is deze onzekerheid bekend onder de naam Impostor Syndrome of Confidence Gap. Eigen onderzoek onder circa 600 hoogopgeleide Nederlandse vrouwen laat zien dat zo’n 65 procent in haar carrière belemmerd wordt door haar eigen onzekerheid.

10 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Tip 1 
Verbreek de stilte

Bijna iedereen heeft deze gedachten, maar uit schaamte spreekt niemand er over. Weten dat je niet de enige bent kan al enorm bevrijdend werken.

Tip 2
Noem die gedachten ‘papegaaien op je schouder’

Daarmee plaats je die gedachten buiten jezelf en voorkom je dat je je vereenzelvigt met die gedachte. Daarmee wordt tip 3 gemakkelijker.

 

Tip 3
Maak onderscheid tussen feiten en gevoelens

Het feit dat je je een bedrieger voelt, wil niet zeggen dat je dat ook bent.

 

Tip 4
Herken wanneer je je een oplichter voelt

In sommige situaties ligt het voor de hand om je een oplichter te voelen. Bijvoorbeeld als enige vrouw tussen de mannen, of de enige met een kleurtje. Het is normaal om dan te voelen dat je er niet helemaal bij hoort, maar dat wil niet zeggen dat dat waar is.

Tip 5
Wees coulant voor jezelf

Bijna iedereen heeft deze gedachten, maar uit schaamte spreekt niemand er over. Weten dat je niet de enige bent kan al enorm bevrijdend werken.

Tip 6
Leer van je fouten

In plaats van jezelf te straffen voor een fout kun je ook met jezelf afspreken dat je die fout gaat zien als een moment om iets belangrijks te leren, net zoals topsporters dat doen.

Tip 7
Verzamel harde bewijzen

Je papegaai liegt, hij kijkt alleen naar wat niet goed ging. Verzamel je successen en geef ‘m dat eens als voer.

Tip8.
Visualiseer je succes

In plaats van te denken aan wat er allemaal fout kan gaan, doe als topsporters en visualiseer je gloriemoment!

Tip 9
Denk niet voor een ander

Je weet niet wat die ander denkt. Bovendien is die ander vaak helemaal niet met jou bezig. Liever dan na te denken over wat anderen wel of niet van je vinden kun je tip 8 toepassen.

Tip 10
Fake it till you make it

Wacht niet tot je genoeg zelfvertrouwen hebt om iets te doen maar doe het gewoon. Dan komt het zelfvertrouwen er vanzelf achteraan.


Een goede coach kan je helpen.
Ben je een hoogopgeleide professionele vrouw, neem dan een kijkje op de site van SheConsult.

Online loopbaancoaching

Coaching, waar ook ter wereld, geheel zelfstandig of via Skype of Zoom in contact met je coach.

We zitten nu veel thuis

Dus is online coaching een mooi en krachtig alternatief. In je eigen huis, zonder reistijd, met je eigen coach.

De coaching begint met een telefonische kennismaking. Daarna hebben je coach en jij steeds een ‘belafspraak’ waarin de coaching plaats zal vinden.

Vaak zal de coach je ook wat ‘huiswerk’ meegeven om dat daarna te bespreken in de volgende sessie. E-coaching is ideaal voor vrouwen die te ver weg zitten, bijvoorbeeld in het buitenland, of die geen tijd hebben om naar hun coach te reizen. Alle thema’s die in gewone coaching aan bod kunnen komen, kunnen ook in dit type coaching behandeld worden.